top of page

10 דברים שהסוסים מלמדים אותנו לבסיס חיים חיוני

טיפול סוסים

יש החושבים שטיפול בסיוע סוסים היא לדהור לעבר השקיעה עם הרוח בשערם.. זו אמנם יכולה להיות פעילות מתקדמת ונוספת  בתהליך השיקום האישי ותחושת ניצחון אדירה, אך יחד עם זאת, פסיכותרפיה בסיוע סוסים זהו למעשה תהליך טיפולי שונה מאוד מרכיבה היסטורית ועוצמתית או ביקור בחווה של חבר.

 

בעוד הסוס הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול, מיומנויות רכיבה אינן נחוצות.  על ידי הנגשת העבודה בשיטת "Gallop לתקשורת מנצחת",  אנשים עוסקים בעבודה על הקרקע ולא על הסוס.  בעוד רכיבה היא טיפולית מטבעה, העבודה מהקרקע מאפשרת לאדם ולסוס לעמוד פנים אל פנים, על בסיס שווה, בעוד שהסוס נמצא תחת פיקוד האדם בעת רכיבה כשהוא על גבו.  על הקרקע, הן האדם והן הסוס מקבלים את המרחב והחופש להיות עצמם, לתקשר ולהיות בשיתוף פעולה באופן חופשי ואותנטי.  יחסי המין האנושי והסוס, הם מוקד הטיפול.

 

בנוסף ליחסים בין-אישיים, פסיכותרפיה בסיוע סוסים מסייעת במגוון רחב של בעיות, החל מחרדה, דיכאון והערכה עצמית נמוכה למגוון התמכרויות, למכלולי מצבים בבריאות הנפש, כמו גם לאלה עם היסטוריה של טראומה.  על ידי התמודדות עם סוסים באמצעות גישה חווייתית ולמידה התנסותית, אנשים יכולים ללמוד על עצמם, על היחסים שלהם ועל הרגשות שלהם, ועל הכישורים החיוניים להם לתהליכי ההתאוששות, כגון:

 

1.  תקשורת

הדרך שבה אנשים מתקשרים ובונים מערכות יחסים מבינות ואוהדות עם סוסים היא בדרך כלל השתקפות של האופן שבו הם עושים זאת עם אנשים אחרים. מכיוון שהסוסים מתקשרים בעיקר באמצעות שפת גוף לא מילולית, אנשים לומדים להיות מודעים לרמזים האלה כשהם מתבוננים בהם, כמו גם בשפת הגוף שלהם עצמם כשהם מגיבים. באמצעות אינטראקציות אלה עם הסוס, מודגש מידע מועיל על הדרך של הפרט להתייחסותו לאחרים ולסגנון התקשורת שלו. מידע זה מגביר את המודעות ומניע את השינוי לאמץ דרכים חדשות ויעילות יותר ליצירת מעורבות עם אחרים.

 

​2.  גבולות

גבולות הם חלק הכרחי במערכות יחסים בריאות. זוהי אחריותו של כל אדם ללמד אחרים, כולל סוסים, כיצד להתייחס אליהם. בעוד שרוב הסוסים המעורבים בעבודה זו הם עדינים ואדיבים, אין להניח שהם תמיד יהיו ה "בחור הטוב", ובעוד הוא עשוי להיות חביב, זה בהחלט לא אומר שהוא יכול לעשות מה שהוא רוצה! במקום זאת, אנשים לומדים להיות פרואקטיביים בקביעת הגבולות עם הסוס, גבולות המטפחים אמון וכבוד הדדי, טבעות זהות ודינאמיות הנכונות גם ביחסים בין-אנושיים.

 

3.  אסרטיביות ומנהיגות

כמו אנשים, סוסים יראו לעתים קרובות ממה מותר להם לברוח. סוסים יכולים ללמד אותנו איך להיות אסרטיביים דרך מעלות קביעת הגבולות איתם. כדי להיות יעיל ובטוח עם הסוס, אנשים חייבים להיות אסרטיביים, לאזן את הצרכים שלהם עם בקשות הסוס ולאמץ תכונות מנהיגות, אחרת, הסוס יוביל לאן שהוא רוצה ללכת - כשהסיכוי הטוב ביותר הוא למזון.

 

4.  בטחון

עבודה עם בעל חיים גדול פיזית כמו סוס, יוצרת הזדמנות להתגבר על הפחד ולהגדיל את הביטחון, כפי שרבים עשויים לחוש מאוימים בתחילה. העבודה עמם הופכת לסמל של התמודדות עם מצבים קשים אחרים ומעוררי פחד בחיים. בעוד סוסים גדולים בחוץ, הם קטנים ורגישים מבפנים. אנשים חווים כיצד זה מרגיש להרגיש בטוח יותר בנוכחות דברים גדולים מהם, מה שמוביל גם לבנייה מחדש של אמון ובטחון הדדי.

 

5.  התקשרות

סוסים הם חיות עדר חברתיות. הם מסתמכים על חברים אחרים בעדר להגנה ומתארים את המשמעות של "כוח במספרים". הסוסים מדגישים את החשיבות שיש לרשת תמיכה רחבה, במקום בידוד, כפי שבני אדם רבים נוטים לעשות בעתות מצוקה.

 

6.  להיות נוכחים

סוסים חיים ברגע, כאן ועכשיו, עוקבים ופועלים אחר האינסטינקטים שלהם. הם לא חיים בעבר או דואגים לעתיד. להיות בנוכחות ההווה של הסוס, מזמינה את האדם לאמץ גם את ההווה שלו עצמו, להגביר את המודעות לסביבתו ולחוות את הכאן ועכשיו. להיות נוכחים, או לעסוק בהכרה ובמודעות, אלו הן יכולות חיוניות להתמודדות עם החיים ולצמצום המצוקה.

 

7.  ניהול רגשות

בשל עובדת היותם של הסוסים חיות נטרפות, הם ערניים ודרוכים על המשמר בכל שניה נתונה ומסוגלים לזהות רגשות אנושיים. הסוסים מגיבים במשוב מידי למידע זה בהתאם. באמצעות משוב כן זה, אנשים מקבלים מודעות על הרגשות שלהם וגם חווים זאת ע"י שינוי מידי בעצמם. הסוסים לעתים קרובות יגיבו בדרכים שונות. עם תובנה זו, האדם לומד להיות עקבי כשמודעות רגשית ומצגת חיצונית הופכות להיות יותר ויותר מתואמות ומאוזנות.

 

8.  כנות

סוסים הם בעלי חיים כנים ואותנטיים. הם לא יודעים איך להיות מישהו אחר חוץ מעצמם. כשהם עוקבים אחרי האינסטינקטים שלהם, הסוסים מעדיפים שגם האדם יהיה אמיתי. אם האדם מציג עצמו באופן לא אותנטי, הסוס יתקשה לדעת אם בטוח לו להיות עם האדם הזה. כנות אישית, היא המקדם לחיבור ולרכישה מחדש של העצמי האותנטי.

 

9.  דאגה עצמית

הסוסים מייצגים דאגה עצמית עצומה על ידי אכילה כשהם רעבים, בורחים כאשר יש סכנה ומגרדים את ראשם על עמוד כאשר מגרד להם. למרות שהם רגישים לאחרים, כחיה נטרפת, גם במהלך פעילות משותפת, ההתמקדות העיקרית שלהם היא לדאוג לעצמם בכל רגע נתון (ולעדר שלהם). כאשר אנשים עם סוס, הם אחראיים לדאוג לעצמם בכל רגע נתון בדיוק כפי שהסוס עושה זאת לעצמו.

 

10.  התמסרות

בזמן שזה אפשרי להשפיע על הסוס, סוס לא יכול להיות נשלט, בהיותם ישויות עם דעה ומחשבה משלהם. תוך כדי עבודה עם סוסים, דברים לא תמיד הולכים כצפוי או כפי שקיווינו. זו מערכת יחסים הדורשת קבלה, סבלנות וסובלנות. על ידי קבלה והתמסרות, נלמדים שיעורים בעלי ערך רב בצורך להיות גמישים ולהרפות. קבלה והתמסרות הן חלק חיוני בחיים, ביחסים ובתהליכי ההתאוששות.

 

בסופו של דבר, להיות עם סוס דורש פגיעות ו/או נכונות לשחרר את השליטה ולהתמסר.  בין אם האדם מתמודד עם תלותו הטבעית בקשרים אנושיים ע"י למידת הצבת גבולות ואסרטיביות ובין אם בהתגברות על פחדיהם היומיומיים, החדרת תחושה חדשה של ביטחון עצמי וערך עצמי, סוסים מסוגלים ללמד שיעורים חשובים רבים  את בני אדם.  שיעורים אלה יכולים לשפר את איכות החיים ומערכות יחסים ולספק מיומנויות חדשות להתגברות על האתגרים הקשים ביותר.

bottom of page